2014 m. balandžio 22 d.

Voll-Damm 7,2%


    Šį kartą ispaniškas lageris, nežinau kodėl aš jį išsirinkau. Tikriausia dėl palankios kainos ir kuom tai įtikusio apipavidalinimo. Be to 7,2% lageris ne visai kasdieninis, aišku, jei kalbama apie kokybišką, su tam tikrom ambicijom išvirtą alų. Visai neturėjau galvoje "Blindos", "Žalčio" ir panašių surogatinio stiliaus birzgalų, kurie kaip kam yra duona kasdieninė.
Taigi, Voll-Damm priskiriamas Oktoberfest/Märzen alaus stiliui. Į gilias istorines vingrybes nesivelsiu, tik paminesiu keletą aspektų. Dėl tuo metu (17-19amžiai) netobulų gamybinių-techninių  procesų lagerinį alų virti ir tuo pačiu rauginti buvo patogiau  šaltuoju metų laiku siekiant išvengti infekcijos ir kitų nepageidautinų veiksnių. Ilgokai per vasarą brandintas  rūsiuose patapdavo puikia bendravimo priemone žinomam Oktoberfest alaus festivaliui Vokietijoje vykstančiam  spalio mėnesį. Märzen turėta galvoj, kad verdamas iki kovo mėnesio. Vieni šaltiniai teigia, kad pradžioje paprastai buvo sodresnės gintaro spalvos. Bet per eilę metų standartiškai iššviesėjo. Tapo lengvu sesijiniu lageriu, kurio vienu prisėdimu mėgaujamasi ilgai ir išgeriama daug. Tikslių ribų nėra, tačiau  alkoholio koncentracija daugumoj vyrauja  tarp 5-6%. Tai  šiek tiek stipresnis už giminingą pvz. Pilzner stiliaus alų. Tuo tarpu Voll-Damm tarp savų bendrų ganėtinai piktesnis.
Kvapas: 6/10 Lengvas vaisinis, uogų. Gal būt gėlių aromatas. Bet viskas taip blankiai. Intensyvumo norėjosi daugiau.
Išvaizda: 4/5 Šviesus aukso spalvos su gan greitai nusėdusia puta. Standartinis lageris ir tiek.
Skonis: 7/10 Niekuom neišsiskiriantis, gal iš lagerio labai kažko tikėtis ir nereikėtų. Neįkyriai saldokas, su kukliu nebuku kartumu. Stiprokas, bet tinkamai parinkta salyklų paletė ir minėtas saldumas alkoholį užglaisto pakankamai.
 Gomurys: 3/5 Vidutinio kūno. Išliekamieji pojūčiai daugiau salykliniai. Išlendantis medaus prieskonis. Kartumo pasigedau. Jis tikrai nepamaišytų.
Bendras įspūdis: 15/20 Tvarkingai sudėliotas alutis. Tiesa, dėl alkoholio koncentracijos sesijiniam vartojimui gal ir netiktų. Šioje vietoje balų skaičių šiek tiek pritempiau. Mano manymu stilių pilnai atitinka, nors pats alaus stilius balams rinkti nėra pats geriausias.
Bendras balų skaičius: 35/50 Tiesiog "geras alus". Kaina jo taip pat katalikiška, tai pabandyti verta.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą