2015 m. vasario 26 d.

Ryklio kavinukas 4,5%

Šiame bloge dar nebuvo aprašytas nė vienas Raudonų plytų (RP) bravoro alus. Ne paslaptis, o ir patys teigia kad : "Dirbtuvės įkurtos aludarystės meistriškumu garsėjančioje senojoje Švyturio alaus darykloje Klaipėdoje.  Raudonų plytų alaus dirbtuvės – vieta, kur nedidelėmis partijomis gimsta netikėtos ir įdomios alaus rūšys. Čia naudojama alaus virimo ir brandinimo įrangą, kuri leidžia gaminti alų mažomis partijomis ir suteikia galimybę eksperimentuoti, „žaisti“ su įvairiomis tradicinėmis ir kiek netikėtomis alaus gamybai natūraliomis žaliavomis, ieškoti naujų, įdomių alaus rūšių, skonių ir aromatų." Vienur jau rašiau apie crafty reiškinį. Tai šis bravoras būtent lietuviško crafty pavyzdys. Su RP produkcija susipažinęs jau anksčiau. Tai Nežinomas krantas, Ungurio kojos, Bėganti kopa. Visi jie verti vienokių ar kitokių pagyrų. Labiausiai patiko Bocmano ūsai (IPA). Mažiausiai sužavėjo ar šiek tiek nuvylė Zombis tundroje, tikėjausi daugiau. Deja, visus aukščiau išvardintus neaprašiau. Niekada nevėlu tai dar padaryti. Taigi, šį kartą stautas, mano vienas mėgstamiausių alaus stilių. Netgi ir šis blogas pradėtas rašyti nuo Švyturio 20 statinių. Prisiminimai tik geriausi.  Tuomet Švyturys pasistengė, žiūrėsim kaip šį kartą. Ryklio kavinukas ganėtinai silpnesnis, įvardijamas kaip saldusis stautas. Saldumui sukelti panaudotas pieno cukrus - laktozė. Laktozė plačiai naudojamas saldiklis alaus ir vyno pramonėje. Mielės pieno cukraus nefermentuoja (neskaido į alkoholį),  ko pasekoje alus išlieka saldus. Dauguma suaugusiųjų šiaurinėje Europoje ir Šiaurės Amerikoje gali absorbuoti laktozę. Laktozės netoleravimas yra labai dažnas Azijoje ir Afrikoje. Šia liga sergantiems žmonėms išgerta nors viena stiklinė pieno gali sukelti pilvo skausmus ir viduriavimą. Lietuvoje atlikto epidemiologinio tyrimo metu sumažėjęs fermento laktazės aktyvumas nustatytas 34 proc. šalies gyventojų. Kuo žmogus vyresnis, tuo didesnė tikimybė, jog jis netoleruos laktozės. Aš laktozei tolerantiškas, matyt dar jaunas, nemalonumai negresia. Be to jau esu viręs stautą su laktoze, norėjau pasaldinti nurūgštėjusį alų. Gavosi ne koks. Žiūrėsim kaip šis. Kemšam:
Aromatas: 6/6  Neprastos šaltos kavos. standartiniai kvapai sutinkami aluje, stautiški bruožai užslėpti arba jų nėra. Tiesmukas kavos, daugiau nieko.
Išvaizda: 5/5 Labai tamsus, skaidrus su ne itin tvaria puta.
Skonis: 6/10. Per saldus, žiauriai saldus. Vėlgi dominuoja kavos natos. Jei stautiškuose aluose, aromate apynių priekabiai  ieškoti nereikėtų, skonyje jų pasigendu. Kartumo trūksta, aš jo nejaučiu.
Salyklinis kūnas taipogi blankus. Tamsiuosius, skrudintus salyklus greičiausiai permuša laktozė. Tas pats nutiko ir man. Persistengta ir tuo pačiu nueita lengvesniu keliu. Juk turtingesnį saldumą ir tvirtesnį kūną buvo galima padaryti žaidžiant su salinimo temperatūra. Bet ne, įpilam saldiklių.
Gomurys: 3/5 Niekas nekabina. Vandeningas kūnas su maža karbonizacija, nors alų gėriau pakankamai atšildytą. Gomury išlieka ta pati kava. 
Bendras įspūdis 10/20. Pasirinktas puikus stilius geram, charakteringam alui išvirti. Deja stiprus žingsnis žemyn. Labiausiai įsiminė per lengvas kūnas tokiam ryškiam saldumui, maža skonių įvairovė, viską gožianti kava. Kitą vertus moterims gali ir patikti. Vietoj šaltos Frape kavos ar panašių kavos kokteilių. Galima naudoti ir svečiams išprašyti. Pateikiant kartu su nuotraukų albumu po vaišių, vakarėliui besibaigiant. 
Bendras balų skaičius  30/50 arba 6/10 apibūdinamas kaip "Geriamas alus". Aš jo daugiau negersiu. Lauksiu progos paragauti RP naujausio kūrinio "Išplautas kadras" tikiuosi bus linksmesnis postas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą