2015 m. sausio 25 d.

Vilkmergės "Sezonų alus" vs Adnams "Wild Hop"

Jau trečius metus Vilkmergė tęsia tradiciją ir tikriausia vienintelė Lietuvoje išvirdama jauno derliaus alų, t.y. iš laukinių žalių apynių. Tik šiemet jis kažkodėl patapo "Sezonų alus" Bent jau pernai ar užpernai "Vilkmergės alus" supirkinėjo laukinius apynius iš pašalaičių. "Už žalių spurgų kilogramą „Vilkmergės” aludariai ketina pakloti 10 litų, už išdžiovintų – 30–34 litus." Kaip įmanoma nuskinti apynius, juos parduoti/nupirkti ir išvirti alų  (turint galvoje ne vaikiškus kiekius) tą pačią dieną man lieka paslaptis. Nes apyniai džiūsta gan greitai ir alaus iš  pavytusių apynių "jauno derliaus alumi" vadinti nederėtų. Na bet tiek to... Pernai kiek pamenu šis jų sezoninis alus manęs nesužavėjo. Šiemet, kaip deklaruoja Vilkmergė, išvirė kur kas mažesnį kiekį. Galimybė paragauti šio įdomaus alučio suteikta tik trims didžiausiems Lietuvos miestams. Kaune: London Grill (ne visuose) ir Gurmė restorane. Alus iš karto įgauna uždrausto vaisiaus statusą, tiesa? Bet taip jau nutiko kad alaus su laukiniais žaliais apyniais, bet ne lietuviško galima nesunkiai įsigyti ir pas mus. Stipriai atsinaujinusios PROMO Cash & Carry lentynos siūlo anglišką Wild Hop variantą. Puiki proga sudėlioti taškus... Kuo ypatingas šviežių apynių alus, ir ko iš jo tikėtis: Tai lyg  božolė (Beaujolais) vynas bręstantis gan greitai ir pradedamas pardavinėti tų pačių metų derliaus jau trečiąjį lapkričio ketvirtadienį. Derliaus alus tokių tradicijų neturi ir kam jų reikia.  Taigi, alui pirmiausia tai chlorofilas, aptinkamas žaliuose augaluose, aišku, ir apyniuose. Džiūstant augalui jis pasišalina. Taip pat žaliame apyny žymiai daugiau antioksidantų, polifenolių ir kitokio briedo, ko nesutiksi džiovintame. Neesu botanikas ar chemikas, nenoriu daug nusišnekėti, bet aluje būtent dėl chlorofilo turėtumėte jausti žalios žolės, šviežiai nupjautų pievų gaivumo, neprinokusių obuolių užuominų. Su laiku aluje chlorofilas skyla ir šis pojūtis blanksta. Gausybė antioksidantų traukia iš alaus likusį deguonį, kuris nėra geras alaus draugas. Ko pasekoje alus greitai bręsta, jo skonis greitai keičiasi į gerą pusę. Šiais metais pats viriau "derliaus alų" su paties augintais Saaz apyniais. Ir tik galiu patvirtinti kad jis visiškai kitoks. Iš pradžių kvape juntama aštri ir nieko gero nežadanti rūgštis (infekcija) po kelių savaičių stebuklingai dingo. Išryškėjo atšiaurus žoliškumas (dėl didelio/per didelio apynių kiekio) Po mėnesio alus atrodė visiškai subrendęs. Susigulėjo pažįstami malonūs kvapai ir pats salyklinis kūnas. Alus patapo savitas/charakteringas visiškai kitoks nei virtum su džiovintais apyniais. Vienintelis trūkumas verdant tokį alų, neina prognozuoti apynių kartumo. Apynių rūgštis, kuri apsprendžia kartumą aluje, kiekvienais metais gali skirtis, priklausomai nuo gamtinių sąlygų apynio vegetacijos metu. Bet čia daugiau teorija. Meti kartumo skaičiuokles į šoną, beri apynius į misą, verdi, ragauji, beri, verdi, ragauji ir t.t. Be to man alaus kartaus nebūna (čia pusiau juokais)
    Barmenas ilgai pildo taurę dėl gausios putos. Sako kad šis alus labiau putoja nei kiti šalia gulintys. Paima 2,5 EUR.
Aromatas: 6/10 Pro karamelės bruožus sunkiai daugiau kas prasimuša. Bet vis tik neaiškios apynių natos apčiuopiamos. Bendrai: aromatas blyškokas, bet malonus, savitas.
Išvaizda: 4/5 Tamsaus gintaro, ne itin skaidrus, su labai tvaria balta puta. 
Skonis: 8/10 Labiau dominuoja karamelė, bet nenuobodi. Juntamas taurus salyklų balansas ir apynių kartumas. Pernai buvo žymiai prasčiau, buvo per saldus, ne toks turtingas. Ragaudamas netikėtai prisiminiau Švyturio "Old Port Ale", nežinau kodėl, bet panašumų yra. Neragavęs jau virš metų atmintis gali ir pavesti.
Gomurys: 4/5 Tinkamos karbonizacijos, vidutinio kūno, galiausiai išryškėja keistas, tikriausia apynių kartumas, kuris labiau primena ąžuolo, gilių natas. 
Bendras įspūdis: 14/20 Man patiko, pasirodė taurus, brandus gėrimas. Gal kažkiek įtakojo jauki, rami aplinka. Deja šviežių apynių - žalios žolės/žoliškumo, kokį  įsivaizduoju "Jauno derliaus alų" aš pasigedau. 
Bendras balų skaičius 36/50 arba 7,2/10 neprastai, perkopia  "Puikus alus" kategoriją.

Wild Hop "ADNAMS Southwold" bravoras

Aromatas: 8/10 Citrusai, juodieji serbentai, aštrus žoliškumas. Oplia, ko ir ieškota. Ir pirmi įtarimai dėl apynių kilmės. Ar tikrai jie tokie laukiniai. Vėliau pagooglinus apie šį alų gamintojas užsimena be laukinių ir apie Fuggles, Goldings, Bramling Cross ir  Sovereign apynius. Prasideda...
Išvaizda: 4/5 Vario spalvos gan skaidrus. Puta tiesiog normali, nieko ypatingo bendrai paėmus.
Skonis: 6/10 Ganėtinai grynas/lėkštas. Maža salyklų gama. Salykliškumą numuša tuščias kartumas. Tiesa pasakius viskas bukoka. Dvilypis jausmas. Alus lyg ir skaniai bėga bet nežavi, nekabina. Mažai skonių tik saikingas kartumas.
Gomurys: 3/5 Vėlgi žoliškumas pereinantis į buką vaistinį kartumą. Pradeda pabosti.
Bendras įspūdis: 12/20 Tikrai žinau kad galima išvirti geresnį. Labiausiai džiugino aromatas, šviežios žolės užuominos kvape, skonyje, ir gomury. Atitiko jauno alaus bruožus. Nedžiugino salyklų parinkimas šiam alui, per lengvas kūnas.
Bendras balų skaičius 33/50 arba 6,6/10 Pagal rezultatą atitinka "Geras alus"  Iš tikro taip ir yra. Jis geras, bet ne puikus. Daugiau nepirksiu, neįdomus. 

Vilkmergės augintinis pasirodė žymiai stipriau. Nors "Jauno derliaus alus" stilių labiau atitiko užjūrio atstovas. Bet tik ne Wild Hop.

1 komentaras:

  1. Pilnai sutinku dėl Adnams "Wild Hop" tik ma jis pasirodė visiškai nuobodus, net nevertas ragavimo, tiesa, nesakau, kad blogas. Tiesa, gal reikėtų sužinoti kokios brandos gamintojas rekomenduoja jį gerti? Nes neatkreipiau dėmesio į tai.

    AtsakytiPanaikinti