2015 m. sausio 1 d.

Dundulio Viržinis 5,2 %

    Pavadinimas viską ir pasako. Prieskoniams panaudoti viržiai. Čia toje vietoje, kur aluje būna apyniai. Nežinau ar į šį dėta apynių. Jei ne, tuomet butelyje tūno grynakraujis Gruit'as. Jei viduramžiais būtumėte užsukęs į smuklę išlenkti alaus, jums nieko kito ir nebūtų pasiūlę apart gruito. Apyniai alui pradėti naudoti kiek vėliau, apie 17 amžių. Apyniuotas alus išsilaikydavo ilgiau.  Skoninėmis savybėmis tikriausia taip pat nenusileido gruitui, kuriame vis dar buvo naudojamos kraujažolės, pelkinis gailis, viržiai, kietis ir t.t. priklausomai nuo regiono. Kitaip tariant gruitas buvo po truputį išstumtas ir primirštas. Ir todėl šiais laikais verdamas tik mažųjų daryklų kartais net ribotais kiekiais. Taip nutiko ir su šiuo alumi. Labai ribota/sezoninė partija. Nusipirkau, patiko, norėjau dar, nebeliko. Daugiau info apie alų su žolelėmis  galite rasti čia

Aromatas: 10/10 Labai intensyvus ir tikrai ne dėl apynių. Panašus būna atidarius kibirą medaus. Kuris kerta giliai į nosį, po to persiduoda į gerklę. Saldainiai, gėliškas, vyraujantis aštrus medaus, kuris man ne itin patinka. Nepaisant to perteiktas itin profesionaliai.
Išvaizda: 4/5 Tamsesnio gintaro. Ir drumstas kaip gintaras. Puta išsilaikė tvirta.
Skonis:  9/10 Pirmasis ragaujamas gruitas iš daryklos. Tikrai nesitikėjau tokio viržių impulso. Salsvas salyklinis kūnas ir ryškus aitrokas apynių dominavimas, kurį nupasakoti sunku.
Gomurys: 3/5 Gomurys kiek blankesnis. Sumišęs saldumas su blėstančiu viržiniu poskoniu, kuris tampa ne itin malonus. Gal būt norėtūsi sausesnės pabaigos.
Bendras įspūdis: 18/20 Puikus gruitas. Labiausiai įsiminė kvapas. Geriasi gan sunkiai nors ir vidutinio kūno. Vykęs bandymas supažindinti su viržių skoniu, kuris kaip įsitikinau nebus mano mėgstamiausiųjų saraše. Aukštus balus skyriau dėl profesionalumo perteikiant žydinčių viržių skonines ir aromatines savybes.
Bendras balų skaičius 45/50 arba surinko 8,8 iš 10 galimų. Šauna į "Išskirtinis alus" kategoriją.

P.S.


Viržius aluje naudojau prieš 3 metus. Dėl praktikos ir žinių stokos išviriau galima sakyti  nevartojamą gruitą. Vis dar keletas butelių brandinasi. Viržiai  aluje (kai jų per daug) man atsiduoda pelke, durpėmis, žemišku skoniu. Šiais metais išviriau kiek atsargesnę versiją. Ragaujamas mėnesio brandos:
Žydintys viržiai rinkimo metu
Aromatas: Tamsūs salyklai, žoliškumas. Viržiai jaučiasi labai santūriai. Nepažįstant jų - neitų įvardinti kaip atskiro charakteringo kvapo.
Išvaizda:Viskas nuotraukoje. Palinkėčiau tik daugiau skaidrumo.
Skonis: Porteriškų bruožų tvirtai sukaltas 7.5 % alus. Viržiai skonyje išlenda ryškiau nei kvape. Bet saikingai. Tiesa pasakius gavosi skanus alus. Sudarinėdamas receptą ir koreguodamas tiesiog virimo metu panašaus rezultato ir siekiau/tikėjausi. Iki Dundulio šedevro pasitemti reikėtų gal dėl kvapo. Todėl sekantį kartą naudoti tik viržių žiedus, be šakelių. Skintus ir išdžiovintus žiedus laikyti sandariai iki virimo, arba pirkti iš aliejus.com įvertinant kvapo intensyvumą vietoje. Fermentuoti kiek galima žemesnėje temperatūroje (17-18 °C) Šis brandinosi prie 23°C.Skonį palikčiau savo ir nekeisčiau nieko. Tiems kas domisi ir žino kaip mane rasti užsukit, pasidalinsiu :)

2 komentarai:

  1. Paragautas, tikrai geras alutis, nei per kur nesuprasčiau, kad viržinis jei nebūt pasakyta. Bet tikrai labai geriamas kūrinukas :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Viriau savam skoniui subalansuotą. Dėl to viržių poskonio norėjosi minimaliai. Man jie juntami šį kartą saikingai. Dundulio pasirodė per daug dominavimo. Pažinčiai su viržiais be jokios abejonės- perfect. Nelabai man tie viržiai. Bet virti reikia :)

    AtsakytiPanaikinti