2015 m. balandžio 10 d.

Crafty Dan 13 GUNS 5.5% 43 IBU

Vėl IPA, tik šį kartą iš UK. Buteliukas užsibuvo nuo liepos mėnesio. Bet kokiu atveju alus bus tik brandesnis, bet ar tikrai geresnis. Kaip IPA vertinti tikriausia jau neišeis. Per ilgai užsibuvo lentynoje. Kaip žinia kartumas, būdingas IPA stiliaus aluose, laikui bėgant blėsta. Bet kokiu atveju paprasto gintarinio elio tikiuosi skanaus :) Be to prieš kelis mėnesius ragavau to paties gamintojo Crafty Dan Triple C - nenuvylė. Ieškom išskirtinumų, kuo gali sužavėti šis alus. Apynių įvairovė stebinanti: centennial, citra, amarillo, apollo, chinook, kohatu. Man tiek apynių sutikti viename aluje dar neteko arba greičiausia nepastebėjau. Tarp įprastų salyklų panaudotas ir ruginis, taip pat IPA'oje ne dažnas svečias, bent jau man. Taigi, apynių kilmė (amerikietiški ir zelandietiški) sako, kad tai amerikietiškas IPA stilius. Stiliaus aprašymą šį kart galvojau nukopijuosiu nuo Gero alaus parduotuvės (GAP), iš ten ir pirkau. Teigia: "American Pale Ale – tai yra britiškojo Pale Ale adaptacija Amerikoje. Jam, kaip ir britiškam variantui, naudojami pagrindiniai alaus ingredientai: apyniai, salyklas, mielės ir vanduo, tačiau American Pale Ale dažniausiai būna šviesesnės spalvos ir mažiau aromatingi nei angliškieji šio stiliaus atstovai. Vieną įdomiausių skirtumų suteikia amerikietiški apyniai, kurie priduoda citrusų ir kitų tropinių vaisių aromatų..." Nesutinku, ponai... Stiliaus "Pale ale" priskyrimas šiam  alui ne visai tinkamas. Stilius, po to tik IPA postilis... Nors kitiems alums IPA jau patampa pagrindiniu stiliumi. Painiava su aprašymais. Ir dėl kvapo. Greičiau atvirkščiai. Būtent amerikietiški apyniai IPA'ai suteikia išraiškinga, įvairialypį aromatą kartais prilygstantį kvepalams. Būdingi ryškūs citrusiniai, gėliški, spygliuočių, uogų aromatai. Angliški šiuo atveju santūresni, su dominuojančiomis  žemiško, žolių, ne tokiomis ryškiomis vaisių natomis. Norintiems daugiau salyklinio kūno - jo dominavimo, turėtumėte rinktis angliškąjį (man priimtinesnį) variantą. Amerikietiškoji versija paprastai bus lengvesnė, bet apynių užtaisas itin stiprus.
Aromatas: 8/10 Saldūs tropikai, medus, karamelė. Net nosį riečia. Man per daug išraiškingas saldumas. Dėl to tik  8
Išvaizda: 5/5 Itin skaidrus, vos ne į raudonumą. Puta standi, ilgai neužsibuvo. Nors iki galo taurėje išliko plona juosta.
Skonis: 7/10 Čia jau liūdniau. Kartumas jau išblėsęs. Skonis suapvalėjęs, salyklinės natos pradėjusios dominuoti. Salsvas. Kartumas vis tik išlikęs turtingas.
Gomurys: 3/5 Viskas blanku. Išliekantis saldumas ir kažkiek apynių. Kaip IPA'ai tai tragedija, kaip lengvam eliui pats tas.
Bendras įspūdis 13/20 Visai neblogas alutis. Verdiktas - nereikėjo jo tiek laikyti. Rašo: Galioja iki 2015.04.  Per skonio viršūnę persivertęs jau senokai.
Bendras balų skaičius: 36/50 arba 7,2/10 balo. Vis dar papuola į "Puikus alus" kategoriją. Galutinį sprendimą skelbti būtų nesąžininga. Reikės paskanauti jaunesnio.
Istorija su šiuo alumi dar nesibaigė...




 

2 komentarai:

  1. Manau, kad stipriai ji perlaikei... :) kaip koki belga subrandinai. Pasrebejau ir as, kad laikas yra ipa priesas. Dazniausiai net kaip elis tampa nelabai koks. Aisku, geriasi, bet jau tikrai be apeliaciju istiliu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Iš tikro tai labai tuo džiaugiuosi. Dėr perlaikymo. Juk sakau, tai dar ne pabaiga šioje istorijoje. Surašysiu šalia balus naujesnio virimo. Taip bus daug įdomiau.

    AtsakytiPanaikinti